Anna Nederdal

Jag heter Anna Nederdal och har egen erfarenhet av psykofarmaka och nedtrappning och hjälper dagligen människor i det svåra arbetet att minska och bli fri från psykofarmaka. Jag har även skrivit en bok i ämnet som heter Fri från psykofarmaka.

När jag drabbades av den autoimmuna sjukdomen Hashimoto tyreoidit på 90-talet var jag en ung kvinna mitt i karriären och med en djup längtan efter att få bilda egen familj. Jag kunde aldrig föreställa mig hur svårt det skulle bli att lära mig leva med alla de symtom en kronisk sjukdom ger. Ofrivilligt tvingades jag att ändra livsriktning och förlorade kontakten med allt, vänner, arbetskamrater, arbete och tillslut mig själv. Sorgen var förlamande och jag tappade lusten till livet. Jag var i kris.

Hjälpen jag erbjöds då var psykofarmaka. Min psykiater förklarade att mitt tillstånd orsakades av en obalans i min hjärna som var skälet till min sorg. Psykofarmaka skulle rätta till obalansen precis som insulin hjälper en diabetiker.

Idag vet både jag och vetenskapen bättre. Den så kallade ”obalansen i hjärnan” monoaminhypotesen är en outtröttlig myt som många av dagens läkare fortfarande håller vid liv. Denna myt har orsakat mig och många människor enormt mycket lidande och skada. Om någon hade berättat för mig hur svåra biverkningar jag skulle drabbas av, hur avtrubbad och sinnesslö jag skulle bli, hur ointresserad jag skulle vara av min omgivning, min familj och vänners bästa och hur det senare skulle bli näst intill omöjligt att sluta med psykofarmaka för att sjukvården & psykiatrin helt enkelt inte har rätt kunskap om hur en sund och trygg nedtrappning går till; då hade jag aldrig tagit ett enda piller.

Alla människor som står inför en medicinering av psykofarmaka bör informeras om de allvarliga riskerna och biverkningarna som man kan få av psykofarmaka. Man har rätt att få veta vad som kan hända när man startar sin medicinering och de biverkningar man kan känna under den tid man tar psykofarmaka. Hur svår abstinensen kan vara vid nedtrappning och att när man börjar trappa ner; själv blir ansvarig för hanteringen av att väga sin tablett, då läkemedelstillverkaren inte producerar sin produkt i doser som är anpassade för en nedtrappning.

Sjukvården och samhället har inte en rekommenderad behandlingsplan för människor som trappar ner psykofarmaka. Därför är det nödvändigt att känna till att man står helt själv i det svåra nedtrappningsarbetet; både psykiskt, socialt och ekonomiskt.

Många av oss som drabbats av kris och psykisk ohälsa vet av erfarenhet att psykiatrins och psykofarmakans hanteringen av människor inte längre är hållbart för människan och vårt samhälle. Vi har därför sökt kunskap och hjälp hos varandra när sjukvården och samhället sviker. Genom gemensamma erfarenheter och omtanke hjälper vi varandra dagligen igenom abstinens och biverkningar som psykiatrin och psykofarmaka orsakar oss.

Under fem år arbetade jag ideellt med dessa frågor i min stödgrupp Fri från psykofarmaka som mot slutet hade 1300 medlemmar och fem 5 aktiva administratörer. Idag är gruppen tyvärr nedlagd.

Allt fler människor kontaktar mig numera privat och jag har förstått att behovet är stort att få tala med någon som själv erfarit en nedtrappning och förstår vad abstinens är. Därför erbjuder jag nu rådgivning i nedtrappning av psykofarmaka utifrån ett patientperspektiv. Jag är ingen läkare eller terapeut, jag är medmänniska och hoppas kunna hjälpa dig ur ditt lidande; så att du får en tryggare och säkrare nedtrappning av psykofarmaka.

 

Kvalifikationer

 • Medmänniska och rådgivare i frågor om nedtrappning av psykofarmaka
 • Grundare av stödgruppen Fri från psykofarmaka
 • Författare till boken Fri från psykofarmaka
 • Medmänniska och rådgivare i frågor om sköldkörtelsjukdom
 • Författare till boken Hashimoto
 • Grundare av stödgrupperna Sköldkörteln Sverige & Naturligt sköldkörtelhormon Sverige

Erfarenheter

 • Sköldkörtelsjukdomen Hashimoto
 • Depression & panikångest
 • Vitamin & mineralobalanser
 • Hormonobalanser
 • Borrelia
 • Epstein-Barr-virus

Inspiratörer

Foto

Porträttet av Anna Nederdal är taget av Theresia J Köhlin.