Mat & Kosttillskott att undvika

Min och många andras erfarenhet av råd angående tillskott eller alternativa botemedel för psykofarmaka är att vara MYCKET försiktig! Du bör först låta göra ett blod- eller en hårmineraltest för att se om du har brister, alltså inte chansa. Och om du ändå vill pröva, börja med mycket små doser och prova dig fram. Och tänk på att pröva med ett tillskott i taget, så du är vaksam på eventuella reaktioner. Många har den felaktiga föreställningen att naturmedicin och vanlig mat är säker att stoppa i sig tillsammans med läkemedel eftersom de är naturliga. Men, allt du äter har en inneboende risk att interagera med mediciner eftersom de också passerar ämnesomsättningen på samma sätt som mediciner gör. Vissa läkemedel påverkar kroppens upptagningsförmåga av näringsämnen, och viss mat och örter kan öka eller minska absorptionen av ett läkemedel. Interaktioner kan leda till olika symtom som huvudvärk, influensaliknande symtom, ökad ångest, insomnia och illamående. För vissa individer kan interaktionerna vara allvarliga.

Det är viktigt att känna till att interaktioner kan ha följder i form av ökade symtom och ibland kan de vara rent farliga. Det här inkluderar naturmedicin, mat och receptfria läkemedel som kan interagera med antidepressiva, benzodiazepiner och sömnmedel. Vare sig du håller på att sätta ut mediciner eller inte, så är det viktigt att förstå att många faktorer kan påverka effekten av dina läkemedel och/eller påverka kroppen.

Nedan följer en lista på saker att undvika såsom: passionsfrukt, S.t Johns, Barley Grass, 5-HTTP, koffein, Ginseng, kinesiska örter med mera. Vissa produkter som sötningsmedel ska om möjligt undvikas, och om man redan använder vissa tillskott så rekommenderas att man sakta trappar ur dem och inte slutar abrupt.

Vitaminer & Örter

Vitaminer är vanligtvis ofarliga, men tillsammans med vissa läkemedel kan de orsaka problem. Örtmedicin är växtbaserade läkemedel, och emedan många kan vara bra så kan en del medföra en stor risk tillsammans med flera receptbelagda läkemedel.

5HTTP

Kombinationen 5-HTTP med antidepressiva kan orsaka en farlig höjning av Serotonin och i olyckliga fall leda till Serotonergt syndrom , ett farligt tillstånd som karakteriseras av mentala förändringar, värmevallningar, snabbt fluktuerande blodtryck och hjärtrytm, och till och med koma. Det rekommenderas inte heller att blandas med benzodiazepiner.

Kalcium

Benzodiazepiner och sömntabletter har en signifikant påverkan på transporten av kalcium till nervcellerna, hjärnan, hjärtat och till hela kroppen. Förändringarna av kalciumbalansen bidrar till ångest, rädsla, panik och muskelkramper eftersom calcium reglerar effekten på GABA-receptorerna. Gabareceptorerna triggas av Calciumtillskott och även små doser (inte den naturliga formen av kalcium som finns i mat) kan överstimulera hjärnans neuroner och öka ångest och insomna.

Kinesiska örter

Kinesiska örter kan interagera med många mediciner och antingen störa eller öka effekten, vilket kan leda till ökad sedation när de kombineras med benzodiazepiner, och orsaka farlig sänkning av blodtrycket och lungtryck. Forskning indikerar att många kinesiska örter kan interagera med alla mediciner som metaboliseras via P450 leverenzym vilket inkluderar antidepressiva, sömntabletter och benzodiazepiner.

Ginseng

Ginseng kan öka blodtrycket vilket kan vara farligt om man försöker få sitt blodtryck under kontroll. Ginseng kan över- eller understimulera nervsystemet vilket kan resultera i svårigheter med sömnen. Av den anledningen ökar risken för magproblem om man blandar kaffedrickande med Ginseng. Långtidsbruk av Ginseng kan också vara anledningen till menstruella störningar och ömhet i brösten hos vissa kvinnor. Ginseng rekommenderas inte för gravida eller ammande kvinnor.

Inositol

Inositol är en naturligt förekommande form av glukos, men den kallas även för vitamin B8 och har en roll i cellens intracellulära signalering. Serotonin selective reuptake inhibitors (SSRIs) har en liknande terapeutisk profil med Inositol – båda hämmar återupptaget av serotonin i synaptiska klyftan. Inositol har en antidepressiv effekt och kan involvera Serotoninreceptorerna genom att förstärka eller öka responsen på en SSRI behandling. SSRI ger liknande effekter. Inositol och benzodiazepiner rekommenderas inte heller att ta samtidigt.

Kava

Studier visar att KAVA binds vid samma GABA-receptorer i centrala nervsystemet som benzodiazepiner med påföljd att det kan förstärka effekterna av benzodiazepinet och även ge andra biverkningar som andningsproblem och kognitiva problem.

Mariatistel

Mariatistel kan interagera med många mediciner och öka effekten till farliga nivåer eftersom de bryts ner av samma leverenzymer.. Mjölktistel ska inte kombineras med allergimediciner, läkemedel för högt kolesterol, benzodiazepiner, antiapileptika, antipsykotika, hormoner eller blodförtunnande medel.

NAC (N-acetylcystein)

NAC, N-acetyl-cystein är ett av de mest väldokumenterade näringsämnena. NAC är ett derivat till aminosyran L-cystein och en förlöpare till glutation. Biverkningar som rapporterats inkluderar: illamående, kräkningar, torr mun, yrsel, dimsyn och magsmärtor. NAC ökar utsöndringen av zink så vid intag rekommenderar man tillskott av just zink och koppar. Man måste även ta extra tillskott av C-vitamin för att förhindra cysteine att förvandlas till cysteine vilket kan bidra till uppkomsten av njursten och urinvägsstenar. Genom att ta NAC som tillskott ger du förutsättningar för kroppen att producera Glutation, som hjälper till att reducera skadliga oxidationsprocesser.

Passionsblomma

Passionsblomman fungerar genom att öka nivåerna av GABA i hjärnan. Kombinationen med benzodiazepiner, sömntabletter eller antidepressiva (SSRI) kan orsaka ökad sedation, andningssuppression, farligt blodtrycksfall, visuella störningar, Pulmonell Arteriell Hypertension (Högt blodtryck i artärerna som försörjer lungorna), minskade plasmaproteiner och försämrad kognition. Passionsblomma kan också öka blodets koagulationsförmåga så den kan förstärka effekten av blodförtunnande medel och öka blödningsrisken. Det är viktigt att successivt trappa ur passionsblomma och inte sluta abrupt, vilket kan innebära att nivåerna av andra läkemedel kan förändras drastiskt.

Phenibut

Phenibut är ett GABA-derivat till neurotransmittorn GABA och bryts kemiskt ner till beta-phenyl-gamma-aminobutyric acid. Phenibut kan vara beroende-framkallande, skapa utsättningsssymtom och tolerans på samma sätt som en benzo-diazepin. Utsättningssymtom från Phenibut inkluderar insomnia, ångest, handsvett och nedsatt aptit. Dessutom interagerar Phenibut med många andra läkemedel som t.ex antidepressiva, och MAO hämmare. Många tillskott innehåller Phenibut så läs innehållsförteckningen noggrant.

Johannesört

Kombinationen Antidepressiva och Johannesört kan leda till ett överskott av Serotonin eftersom örten innehåller aktiva huvudämnen som är likvärdiga med läkemedel för depression. Men Johannesört påverkar även andra neurotransmittorer och ökar halten dopamin, norepinefrin, glutamate och GABA. Det faktum att det påverkar flera olika neurotransmittorer innebär att johannesört är riskabel att kombinera med benzodiazepiner, antidepressiva (SSRI) och även många andra substanser som aminosyrorna tryptofan och tyrosin. Man bör inte sluta abrupt med Johannesört, liksom med andra psykoaktiva droger så är successiv nedtrappning att föredra.

Valeriana

Eftersom Valeriana påverkar GABA receptorerna på samma sätt som benzodiazepiner så är det en kombination som man bör undvika. Valeriana kan orsaka retbarhet, huvudvärk, magproblem, olustighetskänslor, ostadighet, yrsel, sänkt kroppstemperatur, och vid kroniskt användande, insomna.

Mat & Dryck
Risken för interaktion är inte begränsad till örtmedicin och receptfria läkemedel. En hel del mat påverkar också metabolismen av receptbelagda läkemedel.

Alkohol

Alkohol interagerar med nästa alla läkemedel och speciellt dem som påverkar centrala nervsystemet. Alkohol interagerar med de flesta antidepressiva läkemedlen och Benzodiazepiner. Kombinationen kan öka halten av läkemedel i blodet, och Benzodiazepiner och alkohol påverkar båda GABA receptorerna. Om du kämpar med abstinens ska du veta att alkohol kan förvärra dina utsättningssymtom och kan t.o.m öka beroendet av benzos. Anledningen är att under nedtrappning så är den lugnande effekten av GABA systemet minskat och ur normal balans. För att uppnå normala nivåer så behöver GABA systemet normaliseras steg för steg utan påverkan av andra substanser. Eftersom alkohol också påverkar GABA stör det läkningen och kan förlänga och förvärra abstinensen från benzonedtrappning. Det är lätt att falla för frestelsen att självmedicinera med alkohol under abstinensen men detta bör till varje pris alltså undvikas!

Koffein

Koffein ökar ångest och reducerar den lugnande effekten av benzodiazepiner. Koffein finns i kaffe, svart te, grönt te, choklad, läsk och i många receptfria läkemedel. Koffein är en stimulantia och dess effekter kan dröja sig kvar i upp till 20 timmar i kroppen. Vissa människor kan få störd sömnrytm. Det bästa är att undvika koffein om man kämpar med benzonedtrappning, ångest och/eller insomna.

Grapefrukt

Grapefrukt påverkar mer än 50 receptbelagda mediciner eftersom det hämmar en enzym i tarmarna som normalt bryter ner vissa läkemedel, och därmed kan mängden läkemedel öka i blodomloppet. Symtom på interaktion av detta kan visa sig upp till 3 dagar efter intag av grapefrukt eller grapefruktjuice. Detta innebär att du inte kan dricka grapefruktjuice på morgonen och ta din medicin senare på dagen. Grapefruktjuice bör undvikas tillsammans med alla typer av antidepressiva och benzodiazepiner.

Mandariner

Mandariner och mandarinjuice kan påverka effekten av antidepressiva och benzodiazepiner som metaboliseras av leverenzymen P450. Detta innebär i sin tur att läkemedelsnivåerna i blodet minskar och det kan för vissa känsliga individer innebära minskad effekt.

Artificiella sötningsmedel och smakförstärkare

Många matvaror är spetsade med excitoxiner (toxiner som påverkar det centrala nervsystemet) i form av tillsatser som orsakar svullnad och död av hjärnceller. Excitotoxiner hittar man läsk, sötningsmedel och i ett flertal halvfabrikat som t.ex. såser. Dessa ämnen göms ofta under namn som hydroliserat vegetabiliskt protein, natriumkaseinat, kalciumkaseinat, jästextrakt, sojaproteinisolat, texturerat protein och till och med naturliga kryddor kan innehålla upp till 12 till 40 procent MSG. Uteslutning av excitotoxiner är viktigt för att skydda hjärnan, ögonen, hypotalamus, och det centrala nervsystemet. Paradoxalt är också att artificiella sötningsmedel, som säljs som dietprodukter, faktiskt har visat sig ORSAKA viktökning.

Aspartam

Aspartam är en excitotoxin som godkändes 1981. Det är 180 sötare än socker. Det finns i fler än 7.000 vanliga produkter som läsk och mediciner. Allt innehåll i Aspartam är giftiga för människor. Aspartam innehåller 50% Fenylalanin och 10% Metanol. Fenylaline är en aminosyra som finns i hjärnan. Aspartam är ett sötningsmedel som kan användas i stället för socker i lightprodukter, sockerfria tuggummin och andra livsmedel. Medlets E-nummer är E 951. Det marknadsförs som bordssötningsmedel bland annat under namnen Canderel och Equal (i USA), men ingår huvudsakligen i färdiga livsmedelsvaror.

MSG eller Monosodium

MSG (Monosodium Glutamate or Sodium Glutamate) Glutamate är också känt som hydroliserat vegetabiliskt protein, naturlig smak och används som smakförhöjare. Den finns i ett flertal kryddblandningar och bl.a i kinesisk mat. MSG är beroendeframkallande och kan orsaka migrän, ångest och panikattacker, depressioner, minnesluckor och kognitiv problem.

Receptfria läkemedel

Många receptfria läkemedel interagerar också med Benzodiazepiner och även SSRI. Interaktionen kan antingen öka eller sänka effekten av läkemedlet och blandningen kan också orsaka biverkningar som inte skulle uppträdit om man tagit preparaten separat. Sannolikheten för interaktion ökar med varje tillägg av läkemedel. De flesta interaktioner beror på förändrad absorption i tarmarna och kan förändra blodtillförseln till tarmarna, metabolismen av läkemedlet, ökade tarmrörelser som kan leda till diarré eller förstoppning, förändringar av syrabalansen och bakterifloran i magtarmkanalen. De flesta läkemedlen elimineras via lever eller njurar och är av den anledningen en viktig plats där läkemedelsinteraktioner äger rum. Interaktioner är oförutsägbara och komplexa så att minimera riskerna är viktigt.

Antihistaminer

Var försiktig med allergimediciner som innehåller antihistamin. Om man tar dem tillsammans med Benzodiazepiner så kan halten benzo öka i blodet. Antihistaminer påverkar också nivåerna i blodet av vissa SSRI.

Nässprayer

De flesta nässprayer innehåller ämnen som ökar adrenalin- och norepinefrinhalterna vilket kan leda till ökad ångest och depression.

Smärtstillande medel

Smärtstillande medel som Ipren (Ibuprofen) och Alvedon, Panodil m.m (paracetamol) kallas för anagetika, vilket dämpar smärta. Båda bör tas med försiktighet eftersom de kan påverka upptaget av andra läkemedel.

Magmediciner

Pepcid, Zantac, Losec m.m. kan minska upptaget av Benzodiazepiner och ge ökad abstinens eller biverkningar. Detta gäller även vissa SSRI.

Medicinskt kol

Medicinsk kol kan orsaka ökade utsättningssymtom om de tas samtidigt med Benzodiazepiner.

Antibiotika

VARNING! Ta aldrig antibiotika inom Fluorokinoloner familjen. Dessa har vanligtvis ”flox” i namnet. T.ex. Ciprofloxacin, Levofloxacin, Ofloxacin m.m. Dessa antibiotika kan orsaka MYCKET ALLVARLIGA reaktioner om de tas tillsammans med Benzodiazepiner. Förenklat kan man säga att de puttar bort Benzodiazepiner från GABA-receptorerna, vilket orsakar akut och svår abstinens.

För ytterligare information om innehåll i läkemedel se: fass.se

Interaktioner mellan olika läkemedel finner du här

Av Ewa Sjöholm